Placuszki z kalafiora i ziemniaków

Opublikowano: 14-06-2017

zdrowe przepisy dla dzieci

Przepis na warzywne placuszki z kalafiora i ziemniaków, idealne dla całej rodziny ze szczególnym uwzględnieniem dzieci, których dieta rozszerzana jest za pomocą metody BLW.


Przejeżdżając w niedzielę przez Świeradów-Zdrój, mieliśmy okazję skosztowania w jednej z restauracji przepysznych placuszków. Z placuszkami, naleśnikami i racuszkami jest tak, że zazwyczaj nie trzeba dziecka długo przekonywać do ich skosztowania. Tak też stało się podczas naszego obiadu, że Kubuś chętnie podane na talerzu placuszki zjadł. Zjadł ze smakiem nie będąc do końca świadomym jakie warzywa stanowiły jego skład. Tak to właśnie jest - z jednej strony jestem za wychowaniem świadomego konsumenta, ale z drugiej w okresie buntu warzywnego jestem bardzo zadowolona z faktu, że zjadł ze smakiem kalafiora, cebulę oraz ziemniaki - oczywiście w postaci placuszków. Na drugi dzień, kiedy wróciliśmy już do domu rozpoczęłam poszukiwania przepisu na idealne placuszki z wymienionych wcześniej warzyw. Znalezione w internecie przepisy troszkę zmodyfikowałam i powstały placki, które nam bardzo zasmakowały.


Z moim gotowaniem obecnie jest tak, że preferuję już przygotowywanie posiłków, które zjeść może cała moja rodzina - w tym moja 9 miesięczna córeczka, której dietę rozszerzam stopniowo metodą, którą nazywam mieszaną - zdarzają się zupki podawane łyżeczką (szczególnie na wyjazdach, obiadach jedzonych poza domem), ale preferowaną metodą jest BLW - metoda, bez której nie poradziłabym sobie mając w domu 2,5 letniego rozrabiakę. Placki, na które przedstawiam Wam przepis są idealne dla niemowlaka, które jest już gotowe na samodzielne siedzenie i u którego nie zaobserwowano alergii na jakikolwiek ze składników.

Przepis BLW - Placki z kalafiora i ziemniaków składniki:

Z podanych składników powstało 14 placuszków o średnicy ok. 7 cm

  • 500 gr ziemniaków
  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 4 cebule
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1//2 szklanki mąki kukurydzianej
  • kaszka kukurydziana do obtoczenia (opcjonalnie)
  • nierafinowany olej kokosowy do smażenia
  • czosnek bądź koperek (opcjonalnie)

Przepis BLW - placki z kalafiora i ziemniaków przygotowanie:

Cebulę posiekałam i podsmażyłam delikatnie na oleju kokosowym. Ziemniaki oraz kalafior ugotowałam i tak przygotowane 3 podstawowe składniki zmiksowałam  za pomocą blendera.  Do powstałej masy dodałam mąkę ziemniaczaną oraz kukurydzianą i wymieszałam. Na tym etapie można dodać przyprawy - drobno posiekany czosnek bądź koperek. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, a z masy zaczęłam formować placuszki obtaczając je jednocześnie w kaszce kukurydzianej. Kładłam je bezpośrednio na rozgrzanym tłuszczu podsmażając z dwóch stron na złocisty kolor.



Placki z kalafiora i ziemniaków będą często gościć na naszym stole. Mam nadzieję, że i Wy się na nie skusicie! Dajcie znać jak je przyrządzicie :)

Smacznego! :)


BLW

Oceń artykuł:

Proszę oceń powyższy artykuł dając mu odpowiednią liczbę serduszek.

Twoja ocena:

Znajdziesz nas na:


Reklama: