Naleśniki z mąki orkiszowej

Opublikowano: 04-01-2017

kolacja dla dzieci

Uwielbiamy naleśniki. W przypadku braku apetytu, kryzysu, buntu – naleśniczki znikną z talerza. Dużo ostatnio czytam o pszenicy, a serwowane na naszym stole naleśniczki do tej pory bazowały na tym zbożu i taki delikatny pszeniczny ich smak pokochaliśmy. Alternatywą dla naszych dotychczasowych upodobań stały się naleśniki z mąki orkiszowej. Orkisz sam w sobie jest również pszenicą, ale jednym z jej najstarszych gatunków. Jest on bogatszym źródłem minerałów i błonnika ze względu na to, że jego ziarna są oczyszczane w mniejszym stopniu niż samej pszenicy. Przedstawiam Wam nasz przepis na orkiszowe naleśniczki. Takie danie jest niewątpliwie jednym z pomysłów na przygotowanie dania wg metody BLW.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 500 gr mąki orkiszowej
  • olej kokosowy
  • jogurt, melon – do dekoracji

Połącz ze sobą mleko, wodę, jajka i mąkę. Zmiksuj wszystkie składniki w celu uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzej olej, następnie porcjami nalewaj wcześniej przygotowane ciasto. Naleśniki obsmaż z dwóch stron. Ja osobiście lubię też naleśniki z tzw. suchej patelni, więc zachęcam do wypróbowania również takich. Smacznego! :)



Oceń artykuł:

Proszę oceń powyższy artykuł dając mu odpowiednią liczbę serduszek.

Twoja ocena:

Znajdziesz nas na:


Reklama: