Nasze czoklele – przepis na przepyszne ciasteczka dla dzieci

Opublikowano: 22-01-2017


Przedstawiamy przepis na nasze ulubione ciastka bez cukru – nasze słodkie czoklele:). Pamiętaj, że warunkiem do ich prawidłowego przygotowania jest wspólna praca – Twoja i dziecka. Jeśli macie ochotę je przygotować już teraz – to marsz do łazienki, myjemy rączki i już później bawcie się wspólnie w kuchni przygotowując przepyszne czoklele.

Składniki:

  • 250 gram miodu (zwróćcie uwagę na to, aby był to miód naturalny)
  • 250 gram masła
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • Pół łyżeczki sody
  • 15 gram proszku do pieczenia
  • 800 gram mąki pszennej bądź orkiszowej

Masło wyjmij wcześniej z lodówki, bądź rozpuść w małym garnuszku przed samym rozpoczęciem pracy. Wszystkie składniki włóżcie do miski i zagniećcie, bądź połączcie ze sobą za pomocą miksera. Ilość ciasta jest dość duża, stąd przed rozpoczęciem kolejnego kroku radzę ciasto poporcjować. Ja dzielę je zazwyczaj na 4 części. Podczas, kiedy ja zajmuję się jedną  z nich, mój synek zarządza pozostałymi. Bawi się nimi, ugniata, wkłada do kubka :). Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm, a następnie za pomocą ulubionych foremek wykrawajcie wspólnie kształty. Tak przygotowane ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni i upieczcie ciasteczka do momentu ich zarumienienia się – przy włączonym termoobiegu wystarczy już 7 minut, aby były gotowe.


Smacznego! :)

Zapisz


Oceń artykuł:

Proszę oceń powyższy artykuł dając mu odpowiednią liczbę serduszek. Do tej pory 1 użytkowników oceniło go na

Twoja ocena:

Znajdziesz nas na:


Reklama: