Pączki wegańskie

Opublikowano: 21-02-2017

pączki drożdzowe

Pączka w Tłusty czwartek nie potrafię sobie odmówić. Słuchałam ostatnio w radiu audycji, w czasie której zadawano polkom pytanie dotyczące tego ile planują zjeść pączków. Padały odpowiedzi „zero”, „tylko jednego”. Muszę się Wam przyznać do tego, że jestem dietetyczną grzesznicą i planuję zjeść ich troszkę więcej. Bo z tego przepisu wychodzą pączki delikatne, lekkie. Są to pączki drożdżowe, pączki bez jajek i mleka krowiego. Idealne dla Was i waszych dzieci. Co roku wypróbowuję różne przepisy, eksperymentuję z proporcjami składników, a te pączki wegańskie okazały się strzałem w dziesiątkę.

Mając w domu dwójkę dzieci wybieram przepisy, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. W przypadku tych pączków, skłamałabym mówiąc, że przygotowuje się je szybko, gdyż drożdże swojego czasu wymagają. Poszłam jednak na małą łatwiznę i zdecydowałam się na przygotowanie pączka kształtem przypominającego amerykańskiego doughnuts-a i wyobraźcie sobie, że było to prostsze niż nadziewanie naszego polskiego, tradycyjnego, okrągłego kształtu dżemem.

No cóż…dzieci śpią, mąż do domu jeszcze nie wrócił, idę schować te moje przepyszne pączki do szafki, ciekawe czy przetrwają do czwartku:).

PRZEPIS NA PĄCZKI WEGAŃSKIE

SKŁADNIKI – PĄCZKI BEZ MLEKA I JAJEK

  • 500 gram mąki pszennej – ja użyłam mąki pszennej typu 650. Jeśli ktoś ma ochotę przyrządzić pączki bezglutenowe, polecam mąkę orkiszową
  • 300 ml mleka kokosowego – polecam przygotowanie mleka w domu. Przepis znajdziesz tutaj
  • 1 łyżka spirytusu
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 90 gram cukru trzcinowego
  • Wiórki kokosowe do posypania gotowych pączków
  • Olej kokosowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE – PĄCZKI DLA DZIECI

Przygotuj rozczyn. W tym celu do niewielkiej miseczki dodaj drożdże, 2 łyżki letniego mleka kokosowego, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Delikatnie zamieszaj i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie, za pomocą miksera, połącz rozczyn z mąką, letnim mlekiem kokosowym, cukrem i spirytusem. Wyrabiaj ciasto do czasu, aż zauważysz delikatne pęcherze powietrza pojawiające się na jego wierzchu. Ponownie odstaw na około 30 minut ciasto do wyrośnięcia. Jak tylko zauważysz, że podwoiło ono swoją objętość, oprósz ręce mąką. Z ciasta uformuj wałek, z którego następnie odczepiaj krótsze kawałki, dzięki którym stworzysz okrągłe pączki z dziurą w środku.  Rozgrzej olej w garnku i jak tylko olej uzyska odpowiednią temperaturę (ok. 170 stopni), wrzucaj po kolei pączki i obsmażaj je z każdej strony do zarumienienia. Usmażone pączki odstaw do ostygnięcia i posyp je wiórkami kokosowymi.

Życzymy smacznego pączka! Jeśli wypróbujesz ten przepis, zostaw nam wiadomość w komentarzu, abyśmy mogli cieszyć się tym smakiem razem z Tobą i Twoimi najbliższymi :).



tłusty czwartek

Oceń artykuł:

Proszę oceń powyższy artykuł dając mu odpowiednią liczbę serduszek. Do tej pory 7 użytkowników oceniło go na

Twoja ocena:

Znajdziesz nas na:


Reklama: