Faworki tradycyjne

Opublikowano: 23-02-2017


Tłusty czwartek rozpieścił nasze podniebienia wegańską kuchnią. Przygotowałam idealne i puszyste pączki wegańskie, które pokochali i starsi i młodsi członkowie mojej rodziny, a także chrust wegański dla dzieci. Chrust, który pamiętam z dzieciństwa musi być chrupki i kruchy. Przepis, który przedstawiam poniżej taki właśnie jest.

Przepis na tradycyjne faworki

SKŁADNIKI – FAWORKI TRADYCYJNE

  • 300 GRAM MĄKI PSZENNEJ
  • 4 ZÓŁTKA
  • 10 ŁYŻEK ŚMIETANY
  • 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 1 ŁYŻECZKA SPIRYTUSU
  • OLEJ DO SMAŻENIA (POLECAM KOKOSOWY)

PRZYGOTOWANIE – FAWORKI TRADYCYJNE

Łączymy ze sobą mąkę, żółtko, śmietanę, proszek do pieczenia i spirytus. Wyrobione ciasto nie powinno lepić się do rąk. Tak jak pisałam już w poprzednim wpisie o faworkach dla dzieci, przed dokonaniem "testu lepienia" warto umyć ręce :). Wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy paseczki. Za pomocą radełka bądź nożyka nacinamy środek każdego paseczka i wywijamy go. Rozgrzewamy olej do temperatury około 170 stopni i wrzucamy do niego surowy chrust. Smażymy do momentu, aż faworki uzyskają idealny złocisty kolor.

Idę skosztować mojej ulubionej kawy i chrustu… zanim nie zniknie z talerza :)






tłusty czwartek

Oceń artykuł:

Proszę oceń powyższy artykuł dając mu odpowiednią liczbę serduszek.

Twoja ocena:

Znajdziesz nas na:


Reklama: