Przepis na wegańskie faworki

Opublikowano: 23-02-2017

wegańskie faworki

Gdybym ja tylko wiedziała, że wegańskie pączki tak szybko znikną i nie doczekają Tłustego Czwartku, zrobiłabym ich więcej. Skoro pączki u nas już były nadszedł czas na faworki.

Faworki rządzą się swoimi prawami. Tak jak w przypadku pączków, od których żądam, aby były puszyste i delikatne, tak od chrustu wymagam tego, aby był chrupki, kruchy. Wegańskie faworki takie nie będą, stąd nie pozostaną moim chrupkim wspomnieniem na cały post, ale moim domowym łakomczuchom smakowały i zniknęły z talerza w błyskawicznym tempie. To faworki bez jajek, faworki bez śmietany. Są lekkie i proste w wykonaniu. Przygotowałam je zaledwie w pół godziny, stąd jeśli jeszcze nie zdążyliście usmażyć domowego chrustu dla Waszych dzieci, zachęcam do spróbowania.

PRZEPIS NA WEGAŃSKI CHRUST

SKŁADNIKI – FAWORKI BEZ JAJEK

  • 300 gram mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • Olej do smażenia – polecam olej kokosowy

PRZYGOTOWANIE – FAWORKI DLA DZIECI

Połącz mąkę z wodą i łyżeczką spirytusu. Spirytus ma tu bardzo ważne znaczenie. Mimo, że mogłoby się komuś wydawać, że w przepisie dla dzieci powinno go zabraknąć, zwracam jedynie uwagę na to, że dzięki jego obecności faworki pochłoną mniej tłuszczu, a pod wpływem temperatury, w jakiej będą przygotowywane, alkohol wyparuje.

Ugniatamy składniki do momentu, aż nie będą się już lepić do rąk. Często, mając ręce oblepione surowym ciastem, wydaje nam się, że ten moment, kiedy ciasto będzie gotowe nigdy nie nadejdzie, gdyż ciągle się ono ciągnie. Zachęcam zatem, żeby przed dokonaniem testu umyć ręce. Jeśli surowe ciasto nie będzie się kleić do czystych i suchych rąk – wówczas będziemy mieć pewność, że jest już idealnie przygotowane.

Rozgrzewamy olej do temperatury około 170 stopni. W tym czasie rozwałkowujemy nasze ciasto i za pomocą radełka bądź zwykłego nożyka wycinamy paseczki. Nacinamy środek każdego paseczka i wywijamy ciasto, aby otrzymać kształt tradycyjnego faworka.



Tak przygotowany surowy chrust wrzucamy do rozgrzanego oleju i smażymy do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu wyjmujemy na serwetkę, aby ociekł.

Mam nadzieję, że te faworki będą smakować Twoim dzieciom :).



tłusty czwartek

Oceń artykuł:

Proszę oceń powyższy artykuł dając mu odpowiednią liczbę serduszek.

Twoja ocena:

Znajdziesz nas na:


Reklama: