Ptasie mleczko na spodzie z daktyli

Opublikowano: 27-04-2017

ptasie mleczko przepis

Przedstawiam Wam przepis na delikatny i bardzo lekki deser. Kwintesencję smaku stanowi jego spód – moje niedawne odkrycie smakowe i pro - zdrowotne, dzięki któremu jestem w stanie sprzeciwić się własnym słodyczowym pokusom i zgodzić się na dodatkową porcję dla moich łasuszków. Ten spód będzie miękki. Spodu nie pieczemy, nie dodajemy też do niego innych składników które spowodowałyby jego stężenie. Zalany ptasim mleczkiem będzie idealny, zaskakujący :).

Spód z suszonych daktyli i orzechów nerkowca

Daktyle pokochałam już parę lat temu, na próbie ich dokładnego zmiksowania popsułam dwa blendery, aż w końcu odkryłam sekret na bezproblemowe zmiksowanie daktyli na gładką masę :). Suszone daktyle to kopalnia witamin, która dostarcza mnóstwo pozytywnej energii. Zmielone przypominają dziecku czekoladę – stąd mój mały smyk z chęcią sięga po nie łyżeczką :) Zawierają witaminę A, C, E, K, B2, B6, niacynę, magnez, potas żelazo, tiaminę i wiele innych cennych witamin i składników mineralnych niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Do orzechów nerkowca  czuję dość wielki sentyment z czasów praktyk studenckich, które odbyłam w firmie wypełnionej ziarnami kawy i tychże orzechów. Orzechy nerkowca to naturalna dawka ważnych dla zdrowia dziecka składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, które pomagają dzieciom zdrowo rosnąć i poznawać świat. Do tego przepisu użyłam zmielonych orzechów, stąd nie bałam się tego, że moje dziecko nie poradzi sobie z ich połknięciem.

Ptasie mleczko na spodzie z daktyli - składniki:

  • 250 gr suszonych daktyli
  • 200 gr orzechów nerkowca
  • 300 ml wody do zalania daktyli + 200 ml wody do ptasiego mleczka + 500 ml wody do galaretki
  • śmietanka 30%
  • 2 galaretki owocowe

Ptasie mleczko na spodzie z daktyli - przygotowanie:

Daktyle zalej przegotowaną wodą i pozostaw na około 2-3 godziny do czasu, aż zmiękną. Po tym czasie zmiksuj je za pomocą blendera na jednolitą masę i połącz ze zmiksowanymi orzechami nerkowca. Masę wyłóż do naczynia i wstaw do lodówki.



W małym garnuszku zagotuj wodę, do której następnie wsyp zawartość 1 opakowania galaretki i mieszaj do czasu rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij z lodówki śmietanę i ubij za pomocą miksera. Do puszystej i gęstej śmietany wlej powoli wystudzoną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę. Wymieszaj, następnie rozprowadź po wcześniej przygotowanym spodzie i wstaw do lodówki.


Przygotuj galaretkę z drugiego opakowania, która będzie ozdabiała wierzch deseru. Przestudzoną galaretkę wylej na ptasie mleczko i całość wstaw do lodówki do stężenia. Zachęcam do dodania owoców np. jeżyn :)

Smacznego! :)





Oceń artykuł:

Proszę oceń powyższy artykuł dając mu odpowiednią liczbę serduszek.

Twoja ocena:

Znajdziesz nas na:


Reklama: